FOR PASIV
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany

Předali jsme cenu vítězům soutěže Pasivní dům roku


Předali jsme cenu vítězům soutěže Pasivní dům roku

Vítězná stavba se stala brzy po zahájení hlasování suverénním favoritem a nakonec i vítězem soutěžní přehlídky. Jan Kukla a jeho partnerka Natálie Lupienská stavěli pasivní dům rok. Od začátku přitom měli jasno v tom, jak by měl jejich dům vypadat. „Chtěli jsme tradiční dům, který by byl v souladu a harmonii s přírodou a okolím a zvenčí nijak zvlášť nepoutal pozornost. Což se snad povedlo,“ vysvětluje hlava rodiny Jan Kukla. Ve svém vysněném domě, jehož návrh vzešel z projekčního atelieru Kontinual, bydlí mladá rodina od srpna 2015. „Říká se, že až ten třetí dům, co člověk postaví, je ten správný, na kterém by nic nezměnil. My jsme s přítelkyní pomáhali se stavbou domů našim rodičům, takže tento dům je opravdu podle našich představ a není nic, co bychom chtěli jinak,“ říká Jan Kukla spokojeně.

 

Útulná zděná stavba získala v soutěžní přehlídce téměř osm stovek hlasů a jasně obsadila první místo. Prakticky řešený dům disponuje prostorem větším než 200 m2. Novostavba je nepodsklepená, se sedlovou střechou, vytápěná tepelným čerpadlem a na ohřev vody využívá solární panely a tepelné čerpadlo. „Mnoho lidí v oblasti pasivních domů stále tápe a má proti nim různé předsudky. Informace o tom, jak postavit dokonalý nízkoenergetický dům, nabízí veletrh FOR PASIV, který se koná každoročně v únoru v PVA EXPO PRAHA v Letňanech,“ uvedla manažerka veletrhu FOR PASIV Kateřina Maštalířová s tím, že zde návštěvníci veletrhu zjistí i podrobnosti o tom, jak získat na svůj pasivní dům finance z dotačního programu Nová zelená úsporám. „My jsme na domeček získali tu nejvyšší možnou dotaci. Letošní rok bude prvním celým rokem, co budeme v domě bydlet. Uvidíme tedy, jaké budou náklady. Ale můžu říct, že čísla za leden až duben jsou hodně pozitivní,“ prozrazuje Kukla.

 

Hlavní cenou soutěžní přehlídky byl bazén od společnosti ABPLAST s.r.o. v hodnotě 80 tisíc korun. Ten však bude dělat radost někomu jinému. „Nám postačí zahradní sprcha, případně nafukovací bazének pro dceru. Bazén jsme se rozhodli věnovat malé Božence Hradilkové, která se narodila s vážnou nemocí. Pro ni a její rodinu bude důležitější než pro nás,“ řekla Natálie Lupienská.

 

 

O soutěži

Soutěžní přehlídka Pasivní dům roku byla vyhlášena ve spolupráci společnosti ABF, a.s., Centra pasivního domu a Státního fondu životního prostředí České republiky. V prvním kole soutěže, od 15. listopadu do konce roku 2015 probíhaly registrace domů. Přihlásit se mohly domy dokončené v letech 2010 až 2015 a splňující kritéria pro pasivní domy nebo domy s velmi nízkou energetickou náročností. Ve druhém kole hlasovala o vítězi veřejnost a to jak osobně na veletrhu FOR PASIV, tak i do konce února 2016 na webových stránkách pasivnidomy.cz. Cílem soutěže byla nejen osvěta pasivních domů, ale také podpora veletrhu FOR PASIV.

Pátý ročník tohoto veletrhu se uskuteční od 9. do 11. února 2017.






Více
Plán výstaviště

Závěrečná zpráva 2023

Facebook