FOR PASIV
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany

Zájem o úsporné bydlení je veliký, dokazuje to návštěvnost veletrhů FOR PASIV a CESTY DŘEVA


Zájem o úsporné bydlení je veliký, dokazuje to návštěvnost veletrhů FOR PASIV a CESTY DŘEVA

Desítky propracovaných expozic, poradenská centra, přednášky, soutěže, program pro rodiny s dětmi, to vše se stalo synonymem letošního veletrhu nízkoenergetických, pasivních a nulových staveb FOR PASIV a veletrhu dřevěných staveb, konstrukcí a výrobků CESTY DŘEVA.


„Každý rok registrujeme velmi uspokojivou účast a zájem návštěvníků na Vašem veletrhu. I v letošním roce navštívilo náš stánek mnoho konkrétních zájemců.“ říká Martin Čanda, obchodní ředitel A T R I U M , s. r. o.


„Zájem o obě naše expozice (DOMY ATREA i ATREA systémy větrání s rekuperací) byl značný, pozitivně nás překvapila návštěvnost veletrhu, která byla i ve všední dny vysoká. Zaznamenali jsme také velmi pozitivní odezvu na design stánku a architekturu našich domů.“ Petr Dusil, koordinátor výstavby, DOMY ATREA.

Pasivní dům 2017
První den veletrhu vyhlásili organizátoři vítěze soutěže Pasivní dům 2017. Titul získalo celkem pět staveb. Ocenění si převzali majitelé dřevostavby z Jílového u Prahy, rodinného domu ze Statenic, stavby Acer Campestre, rodinného domu ze Všenor. Na přední pozici se umístila jediná komerční budova vzdělávacího a poradenského centra Otevřená zahrada.

„V tomto ročníku soutěže Pasivní dům se nám představily velmi zdařilé rekonstrukce starších rodinných domů, které přihlásili přímo jejich majitelé. Rekonstrukce starších objektů jsou oproti návrhu a výstavbě novostaveb o dost náročnější. Je nutné vše dobře promyslet, kvalitně vyprojektovat a precizně realizovat. Následně ale nemusí být problém dosáhnout úspory nákladů na vytápění až 80 %.“ vysvětluje Kateřina Maštalířová, manažerka veletrhu FOR PASIV a FOR ARCH.


Nejlepší výrobek GRAND PRIX
Soutěž GRAND PRIX o nejlepší exponát či technologii byla letos vyhlášena poprvé. Ceny získaly společnosti Evora CZ a IZODOM 2000 – Jaroslav Fojtík za kompaktní rekuperační jednotku se čtyřmi funkcemi sloužícími k větrání, vytápění, chlazení a ohřevu TUV a za pasivní základovou desku (izolační a bednicí) a stěnový systém (s izolací obvodového zdiva a ztraceným bedněním).


Nejlepší stánek TOP EXPO
I letos proběhla v rámci veletrhu FOR PASIV soutěž o nejpůsobivější expozici, která je zároveň i vysoce funkční a splňuje kritéria pro komunikaci se zákazníkem. Hodnoceny byly všechny expozice veletrhu a ocenění TOP EXPO 2018 získaly tyto společnosti: Xella CZ, Evora CZ a ATREA | DOMY ATREA. TOP EXPO za veletrh CESTY DŘEVA získala společnost DEKPANEL.


„Prosvětlený, inovativní a nápaditý stánek společnosti Evora přilákal oči poroty i návštěvníků. Porota ohodnotila expozici oceněním TOP EXPO a návštěvníci svojí hojnou návštěvností. Je vidět, že problematika komplexního řešení všech technologií TZB klienty zajímá čím dál víc. Stánek chvílemi praskal ve švech, zaměstnanci Evory nestíhali rozdávat svá doporučení, a dokonce na stánku rovnou projektovali,“ komentuje zástupkyně firmy Evora Kateřina Koťarová.


Dvě poradenská centra
Návštěvníci mohli od čtvrtka do soboty navštívit hned dvě poradenská centra. Odborníci zodpověděli stovky dotazů týkajících se pasivních staveb a dřevostaveb. Organizátoři veletrhu FOR PASIV ho připravili ve spolupráci s Centrem pasivního domu. Poradenské centrum s architekty a projektanty na veletrhu CESTY DŘEVA sloužilo především k odborné pomoci návštěvníkům s jejich již existujícími projekty nebo plány pro budoucí bydlení. Architekti a projektanti byli schopni poskytnout rady jak ohledně dispozic a celkového vzhledu objektů nebo interiérů, tak ohledně technického provádění staveb.

Odborné přednášky veletrhů FOR PASIV a CESTY DŘEVA
Návštěvníci veletrhu FOR PASIV si mohli poslechnout Příběhy pasivních domů přímo od jejich majitelů, další přednášky na téma zdroje tepla pro úsporné domy, nejčastější chyby při výstavbě úsporných domů, co je třeba zohlednit před zahájením výstavby nové dřevostavby, vytápění přes izolant a další. Na veletrhu CESTY DŘEVA se lidé mohli dozvědět více o architektuře a technologii roubenek v Česku, o masivních dřevěných panelech DEKPANEL, které jsou vhodné pro výstavbu, nebo o velmi přesném opracování dřeva pomocí CNC technologie.


„U zájemců o roubenku mělo velký úspěch představení naší nové skladby, s kterou už bydlení v nízkoenergetickém až dokonce pasivním standardu není problém.“ Lucie Procházková, oblastní zástupce pro dřevěné konstrukce, Stavebniny DEK a.s.


Konference: Inovace pro nulové budovy
Letos poprvé se na veletrhu FOR PASIV uskutečnila konference pravidelně organizovaná Centrem pasivního domu. Třináctý ročník se věnoval inovacím pro nulové budovy. O informace od zahraničních i tuzemských odborníků byl velký zájem a Kongresový sál byl téměř neustále plný.






Více
Plán výstaviště

Závěrečná zpráva 2023

Facebook