FOR PASIV
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany

Dešťovkou proti suchu. Na veletrhu FOR PASIV zjistíte, kolik vám stát přispěje.


Dotační program Dešťovka vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí v roce 2017 na podporu efektivnějšího využívání srážkové a odpadních vody v domácnostech. Konkrétně nabízí možnost pořídit si dotovanou nádrž, do ní zachytávat dešťovou vodu, a tu následně využívat k zalévání zahrady či splachování v domě. Nebo přispěje na systém opětovně využívající tzv. vodu šedou, neboli vodu odpadní.

 

O příspěvek mohou požádat majitelé stávajících domů i novostaveb, vyšplhat se může až na 105 000 korun.

„Příspěvek může ušetřit majitelům rodinného domu nebo celoročně užívané chalupy až polovinu pořizovacích nákladů,“ upřesňuje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR. Sucho je všude, finanční podporu státu můžete získat bez výjimky ve všech obcích a městech po celém Česku.

 

Konkrétní výše příspěvku se liší podle účelu a složitosti instalovaného zařízení.

Nejjednodušší je využívat nachytanou dešťovou vodu čistě k zalévání zahrady. V tomto případě lze dosáhnout na příspěvek až  55 000 korun. Vodu je přitom možné zachytávat u již stojícího domu do nově instalované podzemní nádrže, ale k akumulaci vody jde použít i stávající zařízení, například nepoužívanou a upravenou jímku.

 

Pokud chcete ušetřit více, nabízí se použít dešťovou vodu i ke splachování toalet. V tomto případě dostanete až 65 000 korun.

Třetí podporovanou možností jsou systémy recyklující odpadní, tzv. šedou vodu. Použitelná je voda například z umyvadel, van a sprch, která se po přečištění použije znovu, tentokrát ke spláchnutí toalety. U tohoto systému ušetříte zhruba polovinu denní spotřeby pitné vody, a navíc jej můžete zkombinovat i se zachycenou dešťovou vodou. Dotace je v tomto případě nejvyšší, šplhá až na zmíněných 105 000 korun.

 

Říkáte si, jak na to?

Vše o podmínkách příspěvku z programu Dešťovka či o řešení vašeho konkrétního případu se dozvíte na veletrhu FOR PASIV. Odborníci Státního fondu životního prostředí ČR vám budou k dispozici po celou dobu veletrhu na svém stánku v HALE 2. Nebo si přijďte vyslechnout informační přednášku SFŽP ČR o dotacích na úsporné bydlení, a to v sobotu 8. února 2020 od 10.30 a 14 hodin v přednáškovém sále haly 2.

www.dotacedestovka.cz






Více
Plán výstaviště

Závěrečná zpráva 2023

Facebook