FOR PASIV
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany

VĚTRÁNÍ JE NEDÍLNÁ SOUČÁST KVALITNÍHO DOMU


V nevětraných místnostech se hromadí páry a zplodiny dýchání, což vede k únavě, bolestem hlavy a celkové nepohodě. Zabezpečit větrání v pravidelných intervalech však není jednoduché. Pro udržení dostatečné kvality vzduchu v místnosti by se mělo větrat každé dvě hodiny po dobu 3 až 5 minut (i v noci!), ideálně dokořán otevřenými okny.

 

Nikdo však nechce zbytečně přivádět chlad do teplých místností, a tak se hlavně v zimě a v noci větrá mnohem méně, než je potřebné. Výsledkem je zvyšování koncentrace škodlivin, relativní vlhkosti nebo dokonce i růst plísní a poškození konstrukcí.

 

Je zbytečné pouštět při větrání okny teplo ven, když jej lze zpětně využít. V pasivním domě se o přísun čerstvého vzduchu, při současném využití tepla z odváděného vzduchu, stará větrací jednotka se zpětným ziskem tepla neboli rekuperací. Ta větrá přesně v potřebném množství, bez průvanu a hluku. Koncepce větrání v pasivním domě je jednoduchá – ohřátý čerstvý vzduch je přiváděn do pobytových místností, prochází přes chodby, které současně provětrává, a je odtahován z míst s produkcí pachů nebo vlhkosti, jako jsou kuchyň, WC nebo koupelna. Použitý vzduch (vydýchaný, tedy obsahující zplodiny dýchání, pachy, zplodiny vaření, vlhkost, atd…) je nasáván a odváděn přes rekuperační jednotku z domu ven. Přitom rekuperační jednotka vrací zpátky do čerstvého vzduchu cenné teplo. Rozvody pro přívod a odtah jsou vedeny nejčastěji pod stropem v podhledu případně v podlaze. Jediné, co uživatel domu vidí, je vyústka nade dveřmi nebo v podlaze, kterou výrobci nabízejí v mnoha designových provedeních.

 

Ztráty tepla jsou při standardním větrání okny tak veliké, že bez rekuperace by pasivní dům zdaleka nedosahoval potřebných parametrů a stěží i hodnot pro nízkoenergetický dům. Požadavkem je proto účinnost zpětného zisku tepla větracích jednotek minimálně 75 %. Nejlepší jednotky na trhu dnes přesahují účinnost i 90 %. Venkovní vzduch se jednoduše ohřívá na téměř pokojovou teplotu a nevznikají tak nepříjemné teplotní rozdíly v místnostech.

 

Výhody řízeného větrání s rekuperací tepla:

  • odvod škodlivin a pachů
  • neustále čerstvý vzduch bez překračování koncentrace CO2 1500 ppm
  • kontinuální odvod vlhkosti – ochrana proti plísním
  • vysoký komfort - teplý vzduch bez průvanu
  • filtrace - vzduch bez znečištění prachem alt. i pyly
  • bez hlukového zatížení – větrání se zavřenými okny
  • úspora energie 75 % až 90 %

 

Vzhledem k zásadnímu vlivu vnitřního mikroklimatu na zdraví a kvalitu života obyvatel, je třeba se touto oblastí důsledně zabývat. V pasivním domě díky řízenému větrání dýcháte čerstvý vzduch neustále. Uživatelé pasivních domů si řízené větrání často chválí jako nejlepší volbu v celém projektu.

 

Samozřejmě i v domě vybaveném rekuperací lze běžně větrat. Ale výhody rekuperačního systému oceníte zejména v době, kdy větrání okny není vhodné. Například v noci v zimě, v parném létě nebo když je v okolí domu velký hluk či znečištění. I v pasivním domě může naplno otevřenými okny větrat každý dle své potřeby.

 

Cena rekuperačního systému pro rodinný dům se může pohybovat okolo 150 tisíc korun, pro bytový dům asi 50 tisíc korun na byt, což je akceptovatelná cena za zdravé a komfortní vnitřní prostředí.

 

Potřebujete poradit?

Navštivte bezplatné PORADENSKÉHO CENTRUM FOR PASIV v Hale 2. Odborníci Centra pasivního domu nabídnou své služby všem zájemcům po celou dobu konání veletrhu. Poradí Vám s technickým řešením, přípravou i realizací vaší stavby nebo rekonstrukcí popř. s dotacemi, které můžete aktuálně čerpat.

 

Zdroj: Centrum pasivního domu, z.s. / Odborný partner veletrhu FOR PASIV

www.pasivnidomy.cz

 

 

 






Více
Plán výstaviště

Závěrečná zpráva 2023

Facebook