FOR PASIV
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany

Energeticky úsporný a zdravý dům - VYTÁPĚNÍ


Na jednotlivé místnosti máme rozdílné požadavky - doba pobytu, denní i umělé osvětlení, tepelná pohoda, velikost větrání a odvod škodlivin apod.

 

Z pohledu teplené pohody, příjemného vnitřního prostředí a v konečném důsledku i úspory energie není potřebné vytápět celý dům stejně. Je vhodné se zamyslet nad dispozicemi domu a sdružením místností se stejnými/podobnými požadavky na užívání do stejné části půdorysu domu a přiřadit nejen správné vlastnosti obálky budovy, ale i technické systémy. Jinými slovy řečeno, nejtepleji budete chtít mít zejména v obývacích místnostech, kde trávíte nejvíce času (obývací pokoj, kuchyně, dětské pokoje), chladněji pak v místnostech, které užíváte méně (pracovna, pokoj pro hosty, ložnice, do které chodíte zejména spát), nejméně pak budete vytápět přechodové místnosti (zádveří, chodby, schodiště), technické místnosti, sklep či garáž.

 

Obecně platí pravidlo, že sdružením stejných požadavků do jednoho místa šetříme energii i finanční prostředky, které vynakládáme k pokrytí potřebných nákladů pro dosažení odpovídajícího teplotního komfortu.

 

Nejzásadnější je zamyslet se nad využitím např. prostorů v suterénu. Jedná se typicky o technické zázemí, ve kterém trávíme minimum času. Nebylo navrženo ke komfortnímu využití a jako takové bývá zatíženo mnoha neduhy – vlhkost, nedostatek světla, umístění pod úrovní terénu, technické rozvody, apod. Je tedy nejvhodnější ponechat mu servisní funkci v podobě nevytápěných prostor a nesnažit se z něj vytvářet pobytové vytápěné místnosti.

 

 Vlivem správného teplotního zónování můžeme:

  • zlepšit tepelnou pohodu v interiéru;
  • zjednodušit a zmenšit plochu izolované obálky budovy a tím i investiční náklady;
  • ušetřit i desítky metrů rozvodů, tepla, vody, vzduchotechnického potrubí;
  • ušetřit zbytečnou spotřebu energie a tedy i provozní náklady;
  • eliminovat vznik tepelných mostů.

 

Zdroj: Centrum pasivního domu

 

Rozdělení místností v domě na teplotní zóny – v obytných místnostech se udržuje vyšší teplota (optimálně 19-20°C) , zatímco ve vedlejších místnostech můžeme udržovat teplotu nižší (15-18 °C)






Více
Plán výstaviště

Závěrečná zpráva 2024

Facebook