FOR PASIV
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany

Ani domácnosti s nízkými příjmy nemusí v zimě mrznout


 

Rostoucí ceny energií i rekordní inflace přivádí mnoho domácností na práh energetické chudoby

Ztlumili jsme topení na minimum a řekli jsme si, že to musíme vydržet. Ceny elektřiny jsou tak vysoké, že nám nezbývalo na jídlo.

Nastavili jsme termostat na 17 stupňů, po čase se nám ale v domě začala tvořit plíseň.

Začali jsme topit ve starých kamnech. Sice trochu čoudí, ale aspoň nemrzneme.

Přestěhovali jsme se do obývacího pokoje, všechny ostatní místnosti jsme zavřeli a netopíme v nich.

Přehazujeme deku přes okna a dveře, aby tolik netáhlo.

 

Podobné starosti řeší řada domácností s nižšími příjmy. Rostoucí ceny jim nedávají na výběr, musí snížit životní náklady, jinak se dostanou do neřešitelných finančních potíží. Největší položkou rodinných financí jsou platby za teplo. Omezení osobního komfortu a snížení teploty v místnostech bývá prvním krokem k úsporám, často sebou ale nese různá rizika spojená s vlhkostí a vznikem plísní. Výsledkem jsou zdravotní problémy související s celodenním pobytem v chladných místnostech i závažné respirační choroby. Pocit bezvýchodnosti se vážně podepisuje i na psychickém stavu těch nejohroženějších.

 

Řešením může být jednoduchá rekonstrukce

I částečné zateplení domu pomůže udržet teplo v místnostech a snížit provozní náklady. Domácnosti s nižšími příjmy mohou s pomocí příspěvku ze Státního fondu životního prostředí ČR vyměnit nekvalitní okna, netěsnící dveře, zateplit studenou podlahu, strop, střechu i vnější fasádu. Jde o rychle proveditelná opatření, která je možné uskutečnit v řádu dnů, a to i svépomocí. Byť jde o nákladné řešení, bude dostupné i těm, kteří nemají dostatek finančních prostředků. Pro seniory a rodiny pobírající příspěvky na bydlení je připraveno až 150 tisíc korun na rychlou a jednoduchou rekonstrukci jejich domů. Žadatelé nebudou potřebovat projekt a peníze mohou získat zálohově. Dotace z Nové zelené úsporám Light jim může pokrýt až 100 % nákladů.

Je to snadné, se vším pomůžou proškolení odborníci

Mnoho lidí neví, kam se obrátit o radu a pomoc při jednání s úřady. Nemají počítač a neumí pracovat s internetem. I proto v dnešních dnech vzniká robustní poradenská síť proškolených odborníků z Místních akčních skupin i konzultačních středisek EKIS a m-EKIS. Poradci zdarma provedou zájemce o dotaci celým procesem od výběru vhodných úsporných opatření, přes podání žádosti až po doložení realizace. Pomůžou s elektronickou komunikací, pořídí fotodokumentaci, zajistí potřebné podklady.

 

Zdroj: Státní fond životního prostředí ČR






Více
Plán výstaviště

Závěrečná zpráva 2023

Facebook