FOR PASIV
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany

Podpora fotovoltaiky z programu Nová zelená úsporám


Podpora fotovoltaiky z programu Nová zelená úsporám

 

Program Nová zelená úsporám je Evropskou komisí hodnocen jako nejúspěšnější program v České republice v oblasti úspor energie, a to nejen čerpáním prostředků, ale především efektivností vynaložených nákladů na dosažené úspory v konečné spotřebě energie. Zájem o Novou zelenou úsporám pořád stoupá, v roce 2022 si o dotaci požádalo více než 80 tisíc žadatelů. Podpora úsporných opatření bude pokračovat i v dalších letech díky 55 miliardám z Modernizačního fondu, nabídka dotací se navíc otevře širšímu spektru žadatelů.

 

Aktuálně je jedním z nejžádanějších příspěvek na domácí fotovoltaické systémy – od začátku nové etapy bylo podáno na pětapadesát tisíc žádostí. Žadatelé se mohou rozhodnout, zda využijí fotovoltaiku pouze k ohřevu vody, nebo zda vybudují komplexnější systém, který bude zásobovat jejich dům čistou energií ze slunečního záření.

 

Ve snaze co nejvíce zpřístupnit finanční podporu na fotovoltaiku se zjednodušil systém výpočtu dotace. Žadatel si sám zvolí, jak velkou fotovoltaickou elektrárnu chce realizovat a výše dotace se pak odvíjí od parametrů systému, rozhodující je zejména instalovaný výkon a kapacita akumulace. Fotovoltaika bude nově dostupnější i pro domácnosti s nižšími příjmy. „Chceme, aby fotovoltaika byla dostupná pro všechny příjmové skupiny, proto v současné době připravujeme i možnost zvýhodněných půjček a předfinancování projektů podobně, jako je již dnes v NZÚ light,“ zdůrazňuje Petr Valdman.

 

V případě rodinných domů se nejvíce zvýhodňuje systém propojený s efektivním využitím tepelného čerpadla a podpora může dosáhnout až 200 tisíc Kč, v případě realizace v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji až 220 tisíc Kč.

 

U bytových domů dotace zohledňuje kromě instalovaného výkonu a kapacity akumulačního systému i velikost bytového domu, resp. počet připojených bytových jednotek a může uhradit až 50 % přímých realizačních výdajů. Elektřinu, vyrobenou instalovanou fotovoltaikou, lze využít pro společné prostory budovy i v bytových jednotkách, k ohřevu vody, případně k dobíjení elektromobilů uživatelů domu.

 

Program Nová zelená úsporám motivuje žadatele ke komplexnějším úpravám jejich obydlí. V jedné žádosti umožňuje požádat o více dotací a kombinace odměňuje zajímavým kombinačním bonusem 10 tisíc Kč za každé další opatření, v případě bytových domů dokonce 20 tisíc Kč. Když tedy majitel rodinného domu realizuje například zateplení, vybudování fotovoltaického systému a k tomu třeba dobíjecí bod pro elektromobil, získá k dotacím na jednotlivá opatření ještě dalších 20 tisíc korun.

 

Finanční prostředky na doplňková energetická opatření, jako je právě fotovoltaický systém, mohou nově získat i žadatelé, kteří již v minulosti čerpali či aktuálně čerpají dotační podporu na novostavbu, a tím ještě více vylepšit energetické parametry budovy.

 

Částky, které mohou žadatelé na zlepšení svého bydlení získat, nejsou vůbec zanedbatelné a uhradit mohou až polovinu vstupních nákladů,“ připomíná Petr Valdman.

 

Projekty žadatelů, kteří úspěšně zažádali o dotační podporu z Nové zelené úsporám, s odstupem času ukazují, že opatření mají výrazný úsporný efekt a v dlouhodobém horizontu mohou přispět ke snížení závislosti na vnějších zdrojích energie.

Úspěšný projekt NZÚ

Zdroj: Státní fond životního prostředí ČR






Více
Plán výstaviště

Závěrečná zpráva 2023

Facebook