FOR PASIV
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany

Energeticky úsporný a zdravý dům - VYUŽITÍ ENERGIE ZE SLUNCE


Kromě aktivního využití sluneční energie jako jednoho z obnovitelných zdrojů (např. formou fotovoltaických panelů) můžeme sluneční záření využít i pasivně okny a dalšími prosklenými plochami. Z tohoto důvodu je nezbytné velkou pozornost věnovat promyšlenému návrhu domu, neboť využití sluneční energie je nejdůležitější součástí konceptu energeticky pasivního domu. V případě renovací je pak důležité, aby (pokud je to možné) byla upravena i velikosti či orientace některých oken.

 

Mezi hlavní zásady patří:

  • Okna orientovat na jihovýchod až jihozápad (částečně i na západ a východ). Tím je dosaženo tepelných zisků, díky nimž pak potřebujeme méně energie na vytápění v zimě.
  • Eliminovat přehřívání domu, kdy v létě kvůli jižně orientovaným proskleným plochám dochází k přehřívání domu. Proto je potřeba myslet i na jejich vhodné zastínění (žaluzie, přesahy střech, pergoly, zeleň), které přehřívání zabrání.
  • V obytných místnostech je potřeba vždy dodržet požadavky na denní osvětlení, tedy mít dostatečně velkou prosklenou plochu, přes kterou dovnitř proniká světlo.
  • V rámci návrhu okna je vhodné se soustředit nejen na velikost samotného okna, ale i na jeho geometrii (výhodnější jsou horizontální široká okna), poměr otevíratelné a fixní části okna (vždy otevíratelná alespoň 1/3 plochy okna), pohledovou šířku rámu okna a jeho celkovou členitost.

Zdroj: Centrum pasivního domu

 

Správným návrhem oken (jižní orientace, izolační trojsklo, okenní profily) lze snížit tepelné ztráty, zvýšit tepelné zisky a dostat do interiéru více světla.

 






Více
Plán výstaviště

Závěrečná zpráva 2024

Facebook