FOR PASIV
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany

Energeticky úsporný a zdravý dům - VYTÁPĚNÍ A PŘÍPRAVA TEPLÉ VODY


Cílem každého domu, by mělo být dosažení nízké potřeby energie. U starých, nerekonstruovaných rodinných domů je nejvyšší spotřeba energie právě na vytápění. Z celkové spotřeby je to 70 až 90 %. Jak u novostavby, tak při rekonstrukci je tedy důležité se zaměřit na snížení potřeby energie na vytápění a začít lze už u toho, jakým způsobem se v domě topí.

 

Účinná soustava vytápění

Jak u novostavby, tak renovovaného domu, je důležitým prvkem systému vytápění. Celý systém by měl být správně navržen a vyvážen. Jinými slovy řečeno, zdroj tepla musí mít odpovídající otopnou soustavu. V opačném případě bude jeho efektivita nižší, nežli může vlastník očekávat. Například při renovaci se může vyměnit jen zdroj tepla, který se napojí na původní rozvody. U některých zdrojů je ale potřeba minimálně úprava, nebo výměna celé soustavy.

 

Důležitý je i způsob vedení tepla v domě. Rozvody otopné vody vedené v nevytápěných prostorech je potřeba zaizolovat, aby nedocházelo ke ztrátám. Zároveň je vhodné rozvody navrhnout co nejkratší.

 

Při využití tepelného čerpadla je nevýhodné využívat klasické radiátory, které potřebují vysokou teplotu otopné vody. Tepelné čerpadlo nejúčinněji vyrábí vodu o teplotě 30–40 °C, která je ideální pro nízkoteplotní systémy, např. podlahové vytápění.

 

 

Efektivní příprava teplé vody

U domů s nízkou potřebou energie na vytápění se významným procentem z celkových nákladů stává i příprava teplé vody – je tedy dobré se zamyslet i nad její efektivní přípravou.

 

  • Teplou vodu lze ohřívat společně s vodou otopnou, např. kotlem na biomasu. U tepelného čerpadla je ale vhodné zvolit oddělené systémy, kvůli nižší účinnosti tepelného čerpadla při přípravě vody s vyšší teplotou, kterou z hygienických důvodů potřebujeme.
  • I na přípravu teplé vody lze využít obnovitelné zdroje – elektřinu z fotovoltaických panelů nebo solární panely.
  • Je vhodné myslet i na úsporu teplé vody – raději sprchu než plnou vanu a úsporné sprchové hlavice.  

 

Zdroj: Centrum pasivního domu

U špatně zateplených/nerenovovaných domů je největší spotřeba energie na vytápění. U domů s kvalitní obálkou je tato spotřeba nižší, není už nejvýznamnější a je tím pádem vhodné se zamyslet i nad dalšími spotřebiči, kterým dodáváme energii – ohřev teplé vody, osvětlení nebo praní a vaření.






Více
Plán výstaviště

Závěrečná zpráva 2024

Facebook