FOR PASIV
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany

Designová expozice NOVATOP bude mít premiéru na veletrhu For Wood


Už pravidelně na výstavách přibližujeme výhody dřeva nejširšímu publiku a ukazujeme, jak atraktivní můžou být stavby z tohoto materiálu. Dřevo je známé svou pevností a přirozenou krásou a my ukazujeme nový pohled na design a konstrukce, které z něj lze realizovat. Nechceme ale podléhat módním trendům a tlačit dřevo všude a za každou cenu s cílem spasit planetu. Doporučujeme ho používat výhradně tam, kde zúročí své přednosti před jinými materiály,“ říká Jiří Oslizlo, předseda představenstva společnosti AGROP NOVA a.s., která je výrobcem uceleného stavebního systému NOVATOP.

 

Návrh a montáž byly svěřeny do rukou společnosti 3AE, která je dlouholetým certifikovaným partnerem této značky. „Inspiroval jsem se buněčnou strukturou dřeva, která je samou podstatou a základním kamenem všech výrobků NOVATOP. Snažil jsem se co nejlépe splnit zadání tak, aby bylo možné prezentovat široký sortiment a zároveň byla expozice přehledná a měla vysokou estetickou kvalitu. Mou snahou bylo vytvořit výjimečný a poutavý prostor, který na sebe strhne pozornost a vyzve zvědavého návštěvníka ke vstupu do světa NOVATOP. V útrobách expozice jsou přehledně a v harmonii prezentovány veškeré výrobky, na dotykové obrazovce formou interaktivní prezentace pak realizace z celého světa,popisuje svůj návrh architekt Lukáš Pejsar.

 

Design a funkce

 

Pohledové konstrukce NOVATOP s důrazem na detail vybízí k originálním řešením a tvoří dominantu 5 metrů vysoké expozice.  Podařilo se vytvořit prostor, který nejen splňuje estetické nároky, ale také představuje možnosti, jak může dřevo obohacovat moderní stavby. „Baví mě na tom to, že nic není problém,“ komentuje svůj návrh Lukáš Pejsar. „Můžu zhmotnit svou fantazii bez toho, abych se musel svazovat dogmaty, která by mě omezovala v návrhu. Jakýkoliv tvar vymyslím a přenesu do virtuálního modelu, pak v NOVATOPu naprosto přesně vyřežou CNC stroje. Díky tomu jsou veškeré detaily naprosto přesné a čisté.“

 

Konstrukční řešení bylo výzvou pro architekta i projektanty a ve finále se obejde bez nosných ocelových prvků, statika bude zabezpečena pouze s pomocí táhel. Z praktických důvodů byl při zadání kladen velký důraz na minimalizaci prací, manipulační techniky a času na výstavišti, proto jsou jednotlivé díly vysoce prefabrikovány a na výstaviště přijede stavebnice. Součástí jsou i dva moduly, které mají hned tři funkce – tvoří těžiště stánku, zázemí pro provoz a úložiště všech materiálů, které jsou na výstavě potřeba – od židlí, obrazovek až po propagační materiály a občerstvení. Zásadní pro takovou expozici je možnost znovuvyužitelnosti, což vyžadovalo efektivně domyslet řešení pro opakované složení a rozložení s přesahem na logistiku, včetně uložení na kamion, aby se maximálně optimalizovaly náklady.

 

„Tým 3AE jsme si nevybrali náhodou. Jsou příkladem kreativních dynamických mladých lidí, nadšených pro detail, což bylo pro naši volbu rozhodující. Jen tak může vzniknout dílo, které má kvality funkční i estetické,“ popisuje výběr architekta Jiří Oslizlo. „Lukáš Pejsar dokáže ve svých projektech stoprocentně využít všech výhod našeho pohledového konstrukčního systému a vždy nás překvapí dalším odvážným řešením. Zároveň přemýšlí pragmaticky nad funkčností svých návrhů.  V tomto případě opět zabodoval,“ dodává s palcem nahoru Jiří Oslizlo.

 

NOVATOP je jedním z nejmodernějších výrobců velkoplošných vícevrstvých desek a CLT v Evropě. Výjimečná řemeslná kvalita všech výrobků je stabilní už tři desetiletí a ukázala se jako nejsilnější obchodní argument. „Přes dvacet let spolupracujeme na vývoji nových výrobků s těmi nejlepšími odborníky ze světa dřevostaveb. Rád bych své životní zkušenosti ze zahraničí zúročil a pomohl přenastavit české myšlení a způsoby stavění. Protože stavět ze dřeva není nutný kompromis pro naplnění ESG reportů, ale prestiž a společenská odpovědnost, způsob, jak respektovat přírodu a zabezpečit kvalitu života i pro budoucí generace. My o udržitelnosti nemluvíme, my ji u nás ve výrobě opravdu žijeme. A proto jsme si například místo koberce vybrali dlaždice českého výrobce Fortelock, vyráběné patentovanou technologií z plastového recyklátu. Jsou praktické a můžeme je používat opakovaně, ve finále se dají znovu recyklovat,“ uzavírá Jiří Oslizlo. více informací zde

 

 






Více
Plán výstaviště

Závěrečná zpráva 2024

Facebook